Hoppa till sidans innehåll

Ebba klipper häckar på HPU

05 APR 2022 14:21
I höstas begav sig Ymertjejen Ebba Åhman till USA...
  • Skapad: 05 APR 2022 14:21

för att träna och studera på High Point University i North Carolina på den östra delen av det stora landet i väster. Det ligger mellan Atlanta och Washington med närmaste stad vid namn Charlotte.

Å så här säger Ebba själv.

-Ja, jag pluggar på High Point University. Skolan är relativt ”liten” i jämförelse med många skolor i USA med ungefär 6000 elever, vilket dock är väldigt mycket jämfört med de skolor jag gått på innan.

Vad pluggar du för ämnen just nu i skolan?

-Just nu tar jag:

Sacred Experience, vilket är en religions kurs där man får lära sig lite om alla religioner och deras traditioner, etik och vart/hur de utövas.

Microeconomics: detta är en typ av ekonomiklass vilket fokuserar mer på privatpersoner och företag och hur ekonomi fungerar. Mycket med olika diagram om utbud, efterfrågan, marginalkostnad och andra scenarier där man behöver använda olika formler osv.

College Writing: detta är en engelskaklass där vi diskuterar aktuella rubriker eller nyheter som händer i världen och diskuterar & skriver olika typer av inlämningar och texter om detta. Jag får lära mig hur de strukturerar Essays, olika citerings tekniker och att diskutera om olika ämnen. Business Ethics: detta är en kurs om etik inom ekonomi och finans kan man säga. Hur man ska agera i olika situationer, stereotyper/fördomar, olika etikmodeller och får läsa om olika juridiska exempel där man får användning av etik. Detta är en väldigt rolig klass och läraren är väldigt bra på att få varje lektion rolig och intressant.

 

Hur ser dagarna ut, har ni morgonträningar, mitt-på-dagen eller är det ”bara” eftermiddag/kvällsträning?

-Mitt schema är så att jag har två lektioner om dagen och träning vid olika tider varje dag. Jag har som tur är blivit skonad från morgonträningar och har bara på eftermiddagar. Så först är de skola och sen börjar träningen mellan 2-3.30 olika dagar i veckan. Måndagar och torsdagar då jag har teknik och häckträning tar längst tid och vi har även gym direkt efter måndagspasset. Har gym 3 ggr i veckan, måndagar, onsdagar (lättare cirkelpass för de är våran ”recovery-day”) och fredagar.

 

Är det så att du bor på ett campus och allt är på gångavstånd. Skola, matställe och träningar?

-Jag bor på campus och har väldigt nära till allting, vilket är väldigt skönt. Jag delar rum med en tjej som heter Margaret och bor i en ”residence-hall” vilket innebär att man bor i en korridor och de är gemensamma toaletter och duschar. Jag har i alla fall inte toalett på mitt rum, men har ett handfat och spegel, säng, skrivbord, garderob och förvaring. Jag skulle säga att sättet jag bor på nu har fungerat väldigt bra och jag och min ”roommate” kommer väldigt bra överens. De är såklart annorlunda jämfört med hemma, där mitt rum var större än rummet delar nu. Men vår skola har fått väldigt bra betyg när de kommer till dorms (studentrum) och boende (är bland de främsta i landet jämfört med andra universitet och colleges.)

 

Vad heter din coach eller har du flera? Är det fokus på mångkamp eller häcklöpning...eller båda två?

-Jag har en kvinnlig coach, coach Pruitt, som coachar mig. Vi har även en coach som hjälper till i gymmet, strenght-coach.

 

Hur har det gått på tävlingar i vinter, ser att det var en hel del tävlingar i januari, vad har hänt sedan? Är det att du inte tävlat eller är det så att vi inte hittat dina resultat?

-Jag har tävlat, men också råkat ut för en skada i min framsida lår. De har varit häftigt, men också annorlunda jämfört med vad jag är van vid. Inomhussäsongen sågs som ”träning” mestadels och handlade mest om att bli redo för utomhus, så man ”toppades” ingenting utan hade ganska hård träning.

 

Om du jämför träningen hemma i Ymer och på skolan. Vad är den stora skillnaden?

-Svårt att säga, men man börjar med teknik och spikskor tidigare än vad jag var van vid. Dessutom tävlar man mycket mer och inte bara när man känner sig ”redo” och lättare i kroppen om du förstår. Jag har känt mig väldigt nedtränad länge och nästan hela inomhus säsongen - vilket jag inte alls är van vid.

-Vi kör andra grejer i gymmet och lyfter mer eller tyngre än vad jag gjorde hemma eftersom att jag mestadels gjorde gym själv. Det har alltid fungerat bra att göra det hemma med men min coach pushar mig ännu mer att ta tyngre vikter och pusha mig själv vilket är bra. Också väldigt annorlunda med kontakten och relationen man har till sin tränare. Jag kallar henne coach och de är en mer ”professionell ” relation han har och inte lika personlig som jag hade hemma med Carina vilket jag saknar lite! Alla coacher är väldigt resultat-fixerade och något som har varit utmanade för mig sen jag kom hit är att lägga alla förväntningar, tider och press åt sidan. Jag satte redan hemma hög press på mig själv men de var aldrig någon press utifrån från tränare eller andra att jag skulle prestera. Här känner jag att jag är skyldig dem att leverera bra resultat, när de har gett mig denna chansen och detta schoolarship. Men egentligen är det nog inte så djupt. De klart de vill att jag ska lyckas och de höjer också laget men tror de är mestadels jag som tänker för mycket på det.

 

Och till sist. När får vi se dig här hemma i Sverige igen?

-Just nu har jag ett flyg hem 29 maj! Så i början av juni är jag tillbaka i Sverige.

 

 

Ebba har hunnit med ett antal tävlingar i vinter.

Där det inomhus blev följande resultat.

200 meter 26,04

400 meter 58,55

60 meter häck 8,84

Men då säsongen utomhus börjar redan i slutet av mars,

så har Ebba även hunnit med att springa både 100 och 400 meter häck.

 

100 meter häck 15,28 / 14,26w

400 meter häck 62,14

Det senare resultatet på hemmaplan i High Point så sent som den förgångna helgen.

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Hasse Sjögren
E-post: Adressen Gömd

 

Kontaktinfo

IK Ymer Friidrott
Erikslundsplatsen 1
50631 Borås

Karta

Telefon:
0793-375681 Kansli/vaktmästeri
0793-345618 Kansli

E-post:
This is a mailto link

Bankgiro:
927-5975 

 
Arrangemang
 

 
 
Huvudsponsorer

Postadress:
IK Ymer - Friidrott
Erikslundsplatsen 1
50631 Borås

Besöksadress:
Erikslundsplatsen 1
50631 Borås

Kontakt:
Tel: 0793375681
E-post: This is a mailto link