Idrottsklubben Ymer
Friidrott

Algot USM-fyra
2024-03-11 09:36

När säsongen sista svenska inomhusmästerskap genomfördes i helgen, ungdomarna 15-16 år, så var platsen Telekonsult Arena i Växjö. Landets och hela nordens främsta inomhushall för friidrott.

Och där Ymers trupp bestod av en deltagare. Algot Friberg på 400 meter i klasen pojkar 16.

Där Algot tog sig till söndagens final genom att vara tvåa på utmärkta 52,05 i försöken. Det innebar ett nytt personbästa och som sagt målet med att ta sig till final infriades. Algot fick ett ganska bekymmersfritt lopp i försöken och hade 95/100 till godo på sista man till finalen.

I finalen, där Algot hade lottats till den tredje banan, så gör han en perfekt löpning under första varvet. Han har skaffat sig den position han skall ha för göra något riktigt bra. Men så är det ju det här med motståndarna.

Inomhus så går man in på gemensam banan efter första halvan av loppet. Och trots att Algot har positionerat sig perfekt för att ta upp striden om medaljerna, så är det ju så att det kommer motståndare från alla håll. Plötsligt så stängs vägen, han får en ”tyckare” från löparen utanför sig. Och tvingas svänga runt och får en betydligt sämre plats i fältet. Han får sprang en längre väg, springer på andra banan i tredje kurvan.

Och nog kostade detta energi. Men då är det med 400 meter inomhus, där det förutom löpkapacitet gäller att ha turen på sin sida för att nå medaljerna.

Algot gör 52,29 och slutar fyra i loppet.

Och jag vill nog påstå att detta vara Algot bästa lopp på distansen. Hade han fått gå ”felfritt” så hade tiden med säkerhet varit under 52 sekunder. Men inomhus så är ingredienserna i ett finallopp betydligt fler än under ett lopp på skilda banor utomhus.

Spännande att se när det blir dags för ungdoms-Sm i Ljungby 9-11 augusti. Då är det skilda banor.

Född: 18 mars 2001

Motivering: Vilken comeback av Julia, 8,22 i första tävlingen, och sedan helgen efter blev det SM-silver på 60 meter häck. Och då skall man veta att hon har minimalt med häckträning bakom sig och en lång skadeperiod. Nästan 12 månader mellan förra loppet och ”8,22-loppet”. Bragd!

Pers av Rekord-Tage
2024-03-06 09:27

När kasttävlingen ”Tove Open” genomfördes i Ryahallen, så blev det av en täviing av riktig mästarklass. För i den andra omgången av Viktkastningen så slog Tage Iskasson till med sitt längsta kastnågonsin i M80-klassen.

Kastet mättes till hela 17.57 och då skall man veta att det svenska årsbästat i M80 lyder på 17.95. Det gjorde Peter Hackenschmith från IKHP, Huskvarna i fredags på veteran-SM i Varberg, där han vann före Tage.

Det var det fjärde distriksrekordet under den senaste veckan för Tage. Distriktet som numera heter Västsvenska och innehåller de gamla distrikten Bohuslän, Dalsland, Halland och Västergötland.

Förutom Tage så var det två stycken kastare som med ”Tove Open” började uppladdningen inför veteran-EM i Polen i slutet av månaden.

OJ, vilken helg!
2024-03-05 10:34
Ladda album (+6 bilder) >>

Vilket mästerskap det blev för den rekordstora Ymertruppen, totalt tio deltagare, och där det blev ett mer eller mindre medaljregn över de tio. För med hem till Sjuhäradsbygden så kunde man räkna in 4 SM-guld, sex stycken SM-silver och fyra stycken brons.
Det gjorde att man slutade på femtonde plats i lagtävling på 62 poäng och där det var hela 134 klubbar som tog poäng under de tre mastiga tävlingsdagarna.

Kvinnor 40
Johanna Alvarsson, som inte gjort någon tävling tidigare under säsong på grund av skadeproblem, visade ändå storform. Hon inledde med fina 8,44 och en fjärdeplats på 60 meter.
Medan det blev ett brons på 200 meter med tiden 27,69 och där det var Paulina Orell Sahberg från Växjö som var först över mållinjen i båda grenarna.

Kvinnor 60
I den här klassen hade vi med den rutinerad Elisabeth Eickhoff och dessutom debutanten Stina Sundling. Båda två sprang 60 meter, där EE tog ett silver på 10,14. Medan SS var sjua på 11,48.
Elisabeth följde sedan upp det med att vara tvåa även på 200 meter med 34,70. Så två silver med hem i bagaget.
Stina var sedan också med i kula, där hon hade 6.23 och slutade nia. Det gjorde att hon bara fick tre försök på sig. Men nu är debuten gjord och det känns som att det kommer bli bra mycket längre i kula när tekniken sitter där. Styrkan finns ju där.

Kvinnor 70
Vilken debut det blev för Gertie Samuelsson, som är helt färsk när det gäller friidrottstävlingar. Men det märktes inte. Det blev två silver och dessutom ett imponerande guld på 400 meter med tiden 1.40,65 och en segermarginal på elva sekunder.

Män 40
Kombinationen 60 meter och höjd gav två SM-medaljer till Andreas Andersen, som hade personbästatiden 7,81 på sprinten och sedan 1.64 i höjdhoppet. Och då skall man veta det att Andreas har gjort 1.71 i höjd i år och där segerhöjden var 1.73 för vinnaren och namnen Andreas Leveau från IK Finish.

Män 50
Mikael Nyberg hade 8,55 på en sjätteplats på 60 meter och tog sig åt låret efter målgången. Och där det var riktigt nära en femteplats eller två tusendelar bakom Stefan Lagerkvist från Hälle – men ingen av de två tog sig till final med det. Det krävdes 8,40. Mikael hade sedan 1.46 i höjd, en centimeter från sitt pers.
I samma klass var Jonas Holmberg åtta i b-finalen på 800 meter med tiden 2.39,31 – personbästa i M50-klassen.

Män 60
Tomas Persson sprang i a-finalen på 400 meter och var där fyra på trötta ben. .

Män 75
Det blev 3.06 och ytterligare ett hopp över tre meter för Leif Eurenius i längdfinalen. Där han ställdes mot världshopparen Olle Borg från Arvika. Leif har förbättrat sin landning och det lär nog bli ännu längre i sommar. Nu var det tjugo centimeter från silvret.

Män 80
Då Tage Isaksson fått problem med ett knä, så har han fått ta till reservgrenarna i kast. Där det blev silver i vikt och brons i kula. Men han ville ändå testa om han ändå inte kunde vara med i sina favoritgrenar. Han hoppade längdhopp och även om han var lite försiktig så blev det guld på 3.52.
Och när han sedan tog sig an 60 meter, hade 9,35 och var med det bara en ynka hundradel från det tio år gamla svenska rekordet. Vilket visar att han håller högsta klass, trots att han inte klarat av att träna löpning.
Dessutom blev det ytterligare ett guld när Tage ”slog knock” med en kraftfull inledning på 200 meter. Och vann en klar seger när han slog fjolårets VM-tvåa på distansen Leif Karlsson, då i Alvesta FI och numera i Wärnamo SK, med över 2,5 sekund.

Och slutligen så måste man också noterade det att Ymertränaren Viktoria Oscarsson, tävlande för Herrljunga SK, imponerade stort när hon tog hem sitt första veteranguld. Det var i viktkastning och på strålande 13.13. ”Vickas” gav sig själv med guldet en tidig namnsdagspresent och så klart så passar Viktoria extra bra på en vinnare.

Algot genrepade med pers
2024-03-05 09:11

I sista tävlingen inför USM i Växjö, som avgörs till helgen, så genrepade Algot Flodmark i ”MAIK Open”. Och där det blev ett nytt personbästa för Algot, som vann P17-klassen med tiden 52,43. En sänkning av personbästat med nästan halvsekunden för Algot.

Där det blev en klar seger, faktiskt nästan en och halv sekund före tvåan i klassen.

Och när det nu är dags för USM, så kommer Algot tävla i sin normala klass som är pojkar 16. Där det är 17 anmälda, med försök på lördag och förhoppningsvis final klockan 15.05 på söndagseftermiddagen.

Ny SM-medalj till Sophie
2024-02-27 07:45

För en dryg månad sedan så tog Sophie Reid två SM-medaljer på mångkamps.-SM. Och när det nu var dags för inne-JSM i Tybblelundshallen i Örebro, så blev det den tredje medaljen i vinter för Sophie.

Det var på 60 meter häck i K22-klassen och där Sophie satte personbästa och delade bronset med IFK Växjös Tilde Bjerager – båda tjejerna hade på tusendelen samma tid eller 8,682.

Vann klassen gjorde Katharina Gråman från Spårvägen på 8,48 före Moa Granat (Turebergs FK) på 8,60.

Sophie var sedan också fyra i kula på årsbästat 13.31. En riktigt bra innesäsong för henne.

I F17-klassen 60 meter så tog sig Amanda Tran vidare till finalen efter att varit tvåa i sitt försöksheat med 8,02. Det innebar att hon tog en av de två direktkvalade platserna från försöken i sitt heat.

I finalen så sänkte Amanda sig ner till 7,90 och slutade med det på en fjärdeplats. Där det krävdes 7,84 för en plats på pallen i en final med guldet till Västerås Filippa Engströn med 7,56.

Notera också att Max Helge satte årsbästa i M22-klassen på 60 meter slätt med tiden 7,38 och med bara fyra hundradelar till personbästat. Och för Oscar Idehall, P19 60 meter häck, så blev det 8,54 i försöken och där det krävdes 8,37 för att få vara med i finalen.